1. خانه
  2. حمل و نقل
  3. حمل هوایی کالاهای خطرناک

حمل هوایی کالاهای خطرناک

حمل هوایی کالاهایی خطرناک

حمل هوایی کالاهای خطرناک

برخی از مواد طبیعی و غیر طبیعی وجود دارند که برای مصارف مختلف در واحدهای تولیدی از آن‌ها استفاده می‌شود و گاهاً لازم است تا آن‌ها را به مکان‌های دورتری حمل کنیم تا در آن‌جا مورد استفاده قرار بگیرند. اما بیشتر این مواد در صورت افزایش دما، اصطکاک، رطوبت و …. ممکن است بر آلوده کردن محیط اطراف خود تأثیر بگذارند.

در اکثر مواقع این مواد را به کمک هواپیما جابه‌جا می‌کنند. بنابراین یک موضوع اساسی در حمل و نقل هوایی به‌وجود آمده که می‌توان آن را تحت عنوان «حمل هوایی کالاهای خطرناک» مورد بحث و بررسی قرار داد. در ادامه به شما خواهیم گفت که دقیقاً چه نوع موادی را می‌‌توان برای حمل و نقل هوایی، خطرناک در نظر گرفت و آن را با شرایط خاص جابه‌جا کرد.

چگونه میتوان فهمیده که محصول یا کالای من خطرناک است؟

تمامی موارد مرتبط به تشخیص کالای خطرناک بر عهده شرکت حمل کننده می باشد یعنی شرکت پارس سریر پرواز. شرکت ما تمامی قوانین و مقررات بین المللی را رعایت می کند. گاهی اوقات ممکن است کالای شما برای اینکه مورد تایید ما باشد باید یکسری آزمایشات صورت گیرد. اگر میخواهید این تشخیص توسط ما صورت گیرد همین الان با شماره 02166928276 تماس حاصل فرمایید.

جهت استفاده از خدمات و مشاوره رایگان با شماره های 02166928276- 09105949623تماس حاصل فرمایید.

حمل هوایی کالاهای خطرناک چگونه صورت می‌گیرد؟

شاید یکی از دغدغه‌های اصلی افرادی که با هواپیما سفر می‌کنند، ایجاد مشکل در هواپیما در حین پرواز باشد. همین که افراد تصور کنند که در بخشی از هواپیما انفجاری روی داده یا بخشی از آن دچار آتش سوزی شده، وحشتناک است. به همین خاطر سازمان‌های بین‌المللی مانند کمیته سازمان ملل و سازمان مربوط به تعیین استانداردهای هوایی «IATA» برای اینکه ایمنی سفرهای هوایی را به حداکثر برسانند، حمل هوایی کالاهای خطرناک را طبقه بندی کرده‌اند تا کالاهای خطرناک براساس طبقه‌ی خود به شیوه‌ی صحیحی بسته‌بندی شده و در صورت حمل هوایی نیز، مشکلی را برای مسافران هواپیما و خدمه‌ی آن ایجاد نکنند.

این کالاها معمولاً در قسمت انبار هواپیما قرار می‌گیرند. البته اگر کالاها به حدی خطرناک باشند که همچنان در صورت بسته‌بندی اختصاصی هم باعث نگرانی مسافران باشند، آن کالاها را نه با هواپیمای مسافربری، بلکه صرفاً با هواپیماهای باری جابه‌جا خواهند کرد.

اگر مسافری نیز کالا یا ماده خطرناکی را در کیف دستی یا چمدان خود قرار دهد، این مورد به عنوان یک تخلف در نظر گرفته شده و برای آن مسافر بازخواست و عواقبی را در پی خواهد داشت.

حمل هوایی کالاهایی خطرناک

قوانین و مقررات حمل هوایی کالاهای خطرناک

همانطور که اشاره کردیم، قوانین مشخصی برای حمل هوایی کالاهای خطرناک وجود دارد که در حمل این کالاها باید از این قوانین مشخص پیروی کرد که به‌صورت بین‌المللی تعیین شده‌اند. برخی از قوانین حمل هوایی کالاهای خطرناک به قرار زیر هستند:

  • بسته‌بندی کالای خطرناک در ارسال بار هواپیما به دو صورت «بسته‌بندی انفرادی» یا «Singel Packagings» و «بسته‌بندی ترکیبی» یا «Combination Packagings» صورت می‌گیرد که در نوع اول، برای کالاهایی انجام می‌شود که از جنس آلومینیوم، فولاد، پلاستیک یا اجناسی از این دست هستند و تنها یک بسته‌بندی مناسب برای آن‌ها کفایت می‌کند. اما برخی دیگر از کالاها مانند شیشه، سفال و دیگر موادی از این دست هستند که به غیر از یک بسته‌بندی درونی، باید مجدداً مورد بسته‌بندی بیرونی هم قرار بگیرند.
  • آرم و نشان‌های بین‌المللی باید به‌صورت کامل و با زبان‌های رسمی مانند زبان انگلیسی روی بسته‌بندی کالاهای خطرناک درج شود تا برای همه‌ی افراد قابل تشخیص باشد.
  • نوع کالای خطرناک باید برطبق کلاس‌های نه‌گانه کالاهای خطرناک هوایی تعیین شده باشد تا عوامل هواپیما بدانند که در حال جابه‌جا کردن چه چیزی هستند.

قطعاً مقررات زیادی برای حمل هوایی کالاهای خطرناک وجود دارد که بیان همه‌ی آن‌ها در محدوه‌ی این مطلب ممکن نیست. اما یکی از مهم‌ترین اصول حمل کالاهای خطرناک به‌صورت هوایی، شناخت کلاس‌های حمل آن‌هاست. به همین خاطر در ادامه به بررسی کلاس‌های نه‌گانه کالاهای خطرناک هوایی خواهیم پرداخت.  

کلاس‌های نُه‌گانه حمل هوایی کالاهای خطرناک

نوع کلاس، نوع کالا و دیگر موارد مربوط به بسته‌بندی کالاهای خطرناک در حمل و نقل هوایی باید به صورت کامل برای افراد قابل تشخیص باشد. بنابراین در حمل هوایی کالاهای خطرناک،‌ کلاس محموله‌ها با عبارت بین‌المللی «IMCO» و شماره آن‌ها نیز با عبارت «UN» مشخص می‌شود. این کلا‌س‌ها به قرار زیر هستند:

کلاس اول: مواد منفجره «EXPLOSIVES»

مواد منفجره به مواد جامد یا مایعی گفته می‌شود که به وسیله‌ی واکنش‌های شیمیایی مختلف در اثر تولید گاز، فشار دما، سرعت و …. موجب بروز گرمای زیاد، دود غلیظ، صدا، انفجار و … شده و بر محیط اطراف خود تأثیر می‌گذارند. ترکیبات نیتروژنی، باروت، مهمات، مواد منفجره رادیولوژیکی، پودر فلزات، ترکیبات نیتراتی، سوزاننده‌ها، مواد آتش‌زا و ….. در کلاس اول حمل هوایی کالاهای خطرناک قرار می‌گیرند که بسته به نوع آن‌ها باید در مورد نحوه حمل آن‌ها تصمیم‌گیری شود. البته اگر ماده منفجره جدیدی وجود داشته باشد که با مواد عنوان شده تفاوت داشته باشند، باید برای حمل آن چندین مجوز مختلف دریافت شود. اگر منفجره بودن آن مواد دارای ریسک بالایی باشد، کلاً حمل هوایی آن‌ها تأیید نخواهد شد.

کلاس دوم: گازها «Gasses»

گازها در گروه دوم کالاهای خطرناک در حمل هوایی محسوب می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان گاز مایع، گاز فشرده و گاز محلول را نام برد که این گازها به سه دسته فرعی زیر تقسیم می‌شوند:

  • گازهای قابل اشتعال فشرده شده «Flammable Gas- RFG» مانند هیدروژن، بوتان، پروپین و …. که در صورت ترکیب با هوا مشتعل می‌شوند.
  • گازهای سمی «Toxic Gas- RPG» مانند خردل که گاهاً حمل آن‌ها اصلاً امکان‌پذیر نیست.
  • گازهای غیرسمی و غیراشتعال‌زا «Non Flammable Gas- RNG» مانند دی‌اکسید‌کربن، نیتروژن، هلیوم و هوای فشرده که با احتیاط مورد حمل قرار می‌گیرند.

توجه به نوع فرعی گازهای عنوان شده، تعیین می‌کند که آیا آن‌ها با هواپیمای مسافربری یا باری قابل حمل هستند یا کلا امکان جابه‌جایی آن‌ها وجود ندارد!

کلاس سوم: مایعات اشتعال‌زا «FLAMMABLE LIQUID RFL»

مایعاتی که در دمای کمتر از ۶۰.۵ درجه سانتی‌گراد خاصیت اشتعال‌زایی داشته باشند را در کلاس سوم حمل هوایی کالاهای خطرناک قرار می‌دهند که معمولاً این مایعات اگر در کنار منابع اشتعال‌زا قرار بگیرند، بخارهایی را از خود متصاعد می‌کنند که به آتش‌سوزی‌های خطرناکی می‌انجامد. از جمله این مایعات می‌توان انواع عطر و ادکلن،‌ ضدیخ،‌ لاک و استون،‌ رنگ، روغن جلا،‌ بنزین و … را نام برد.

کلاس چهارم: جامدات بسیار خطرناک «FLAMMABLE SOLID»

  • جامدات بسیار خطرناک خود شامل سه دسته فرعی به قرار زیر هستند:
  • جامداتی که از طریق اصطکاک قابلیت اشتعال‌زایی پیدا می‌کنند «FLAMMABLE SOLID –RFS»
  • کلیه جامداتی که قابلیت اشتعال دارند «SPONTANEOUSLY COMBUSTIBLE – RSC»
  • جامداتی که در صورت تماس با آب یا گاز مشتعل می‌شوند «FLAMMABLE WHEN WET – RFW»

سه دسته فرعی جامدات اشتعال‌زا نیز یکی دیگر از گروه‌های خطرناک در حمل هوایی هستند که بسته به گروه فرعی آن‌ها باید در مورد نحوه بسته‌بندی و حمل آن‌ها تصمیم‌گیری شود.

حمل هوایی کالاهایی خطرناک

کلاس پنجم: پروکسیدهای آلی و مواد اکسیدکننده «OXIDISER &ORGANIC PEROXIDE»

پروکسیدهای آلی موادی هستند که از مشتقات پروکسیدهیدرونی به حساب می‌آيند که خاصیت جذب رطوبت بالا دارند و دیگر واکنش‌های آن‌ها، ممکن است خطرات جدی را برای سرنشینان هواپیما در پی داشته باشد. اکسیدکننده‌ها نیز موادی هستند که خود خاصیت اشتعال‌زایی ندارند، اما در صورت ترکیب شدن با اکسیژن یا جذب آن، اشتعال‌زا می‌شوند. این دو گروه، به عنوان دو دسته فرعی در کلاس پنجم حمل هوایی کالاهای خطرناک قرار می‌گیرند. 

کلاس ششم: مواد سمی، مسری و عفونی «NFECTIOUS AND TOXIC SUBSTANCES»

مواد سمی و عفونی در حمل هوایی شام دو دسته هستند که دسته اول آن‌ها به مواد مسری و عفونی اختصاص دارد که میکروارگانیسم‌های فعال در آن‌ها وجود دارد و می‌توانند برای انسان یا حیوان ایجاد بیماری کنند، مانند انواع ویروس، باکتری، میکروب و ….. . گروه دوم نیز به موادی اختصاص دارد که در صورت بلعیدن، استنشاق یا تماس با پوست می‌تواند باعث بیماری یا کشته شدن انسان یا حیوان شود. همچنین این مواد در کنار آتش در گرمای شدید، می‌توانند از خود گاز سمی متصاعد کنند.

کلاس هفتم: مواد رادیواکتیو «RADIOACTIVE MATERIAL»

مواد رادیواکتیو مانند اشعه‌های گاما، آلفا، ایکس، بتا و … که حتی با فاصله هم می‌توانند روی سلامت انسان تأثیر بگذارند در کلاس هشتم حمل هوایی کالاهای خطرناک قرار می‌گیرند که برای حمل و نقل و انبارداری آن‌ها باید از برچسب‌های مخصوص و ویژه استفاده شود.

کلاس هشتم: مواد خورنده «Corrosive Material-RCM»

مواد خورنده موادی هستند که در صورت تماس با بافت‌های زنده مانند پوست انسان یا حیوان می‌توانند با فعل و انفعالات شیمایی به آن‌ها آسیب وارد کنند. این مواد همچنین در صورت نشت یا تماس با دیگر مواد مانند فلزات نیز می‌توانند به آن‌ها آسیب وارد کنند. از جمله مواد خورنده می‌توان اسیدهای مایع، باتری، اسید فورمیک،‌ پاک کننده‌ها، اسید هیدروکلریک، اسید سولفوریک و … را نام برد.

کلاس نهم: کالاهای خطرناک متفرقه «RMD»

هر ماده‌ی خطرناکی که در هشت گروه فوق به آن‌ها اشاره نشده، در کلاس نهم حمل هوایی کالاهای خطرناک قرار می‌گیرند که از جمله آن‌ها می‌توان به اشیاء خطرآفرین مانند صندلی‌های چرخدار، مواد مغناطیسی، مواد پلیمری، یخ‌شکن و … اشاره کرد.

سخن پایانی

طبقه‌بندی کلاس حمل هوایی کالاهای خطرناک، براساس مقدار خطرناک بودن آن‌ها طبقه‌بندی نشده‌اند؛ به همین خاطر نمی‌توان گفت که گزینه‌های موجود در کلاس دوم از گزینه‌های کلاس اول خطرناک‌تر هستند یا نیستند.

این کلاس‌ها صرفاً به گروه‌های مختلف مواد و کالاهای خطرناکی اشاره دارند که باید به نحوی قابل تشخیص باشند و بتوان تمهیدات لازم برای حمل هوایی آن را در نظر گرفت یا کلاً از حمل هوایی آن‌ها پرهیز کرد.

بهرحال اگر شما سعی دارید تا یکی از مواد خطرناک فوق را به‌وسیله هواپیما به مقصد دیگری حمل نمایید، ضمن آگاهی از کلاس مربوط به کالای خود، بهتر است با متخصصین این حوزه نیز مشورت کنید تا خطرات حمل و نقل هوایی خود را به حداقل برسانید!

برچسب ها:
[امتیاز 1 ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست